Ce ne doare (sau Prezentare generala APZR)

15 septembrie, 2008 at 1:31 pm

Sa locuiesti in Timisoara la bloc, sau sa locuiesti la casa? In primul rand, sa ai unde locui. Abia apoi raspunsul depinde de posibilitati dar si de preferinte: sunt apartamente mai scumpe decat o casa obisnuita cu teren cu tot; sunt case care ar putea fi confortabile, daca ar beneficia de drumuri, apa, canalizare…sunt cartiere noi si cartiere vechi, zone rezidentiale centrale si zone periferice, cartiere de case si cartiere de blocuri: fiecare tip de locuire are avantajele si dezavantajele sale.

Circa 29% din populatia Timisoarei locuieste la casa, pentru ca asa a ales sau asa s-a intamplat; dincolo de avantaje si dezavantaje, exista, indiscutabil, un farmec al cartierelor de case, traditionale sau noi.

Din pacate insa, in ultimii doi ani, asistam in orasul nostru, dar nu numai, la un adevarat „asalt al blocurilor intre case”, adica au inceput sa apara, printre casele familiale construite de regula cu parter sau parter si un nivel (mansarda sau etaj), blocuri cu patru – cinci niveluri si 10-20-30 apartamente, dar si mastodonti cu „n” niveluri si 80-140 apartamente, constructii singulare in zona, „ca magarul intre oi”, care inlocuiesc o casa veche si gradina ei sau verdeata unei parcele libere cu cladiri de locuinte colective si parcari betonate.

De ce prefera unii dezvoltatori imobiliari sa faca aceste insertii de blocuri printre casele familiale? Pentru ca terenul este mai ieftin in zonele de case decat in zonele unde ar fi voie sa se construiasca blocuri; pentru ca exista deja utilitati: curent electric, apa, canalizare, gaz, drum asfaltat; pentru ca apartamentele se pot vinde repede si bine, mai ales ca multe zone nu sunt tocmai periferice; pentru ca profitul este mult mai mare decat daca ar construi case in zone de case sau blocuri in zone de blocuri.

Pe scurt, „asaltul blocurilor intre case” reprezinta o afacere de sute de milioane de euro. Dar este o afacere de multe ori nelegala, sau la limita legii (desigur cu concursul unor factori de decizie) si care aduce grave prejudicii proprietarilor de case. Prejudiciile sunt si materiale, dar distrug si un mod de viata, schimba dramatic calitatea locuirii; in plus, uratesc arhitectura orasului, printr-un amestec haotic de regimuri de inaltime, nemaintalnit altundeva in Europa (poate doar in unele zone din Orient). Nu imi place sa fiu patetica, dar acest mod de a construi fura viitorul orasului!

Dar de ce ne deranjeaza pe noi, proprietarii de case, aparitia imobilelor de locuinte colective in zonele de case?

  • Pentru ca atunci cand am facut investitia, cand am construit sau renovat casele noastre, ne-am bazat pe prevederile Regulamentului Local de Urbanism si ale Planului Urbanistic General si anume ca suntem in zona de case pentru una sau maximum doua familii;
  • Pentru ca am facut eforturi financiare serioase, de multe ori cu credite imobiliare impovaratoare, pentru a avea o casa pentru familia noastra, o casa cu o mica curte, poate cu ceva flori, in care sa ne bucuram de intimitate, de liniste, sa fim mai departe de zgomot, de trafic intens, de poluare; de cele mai multe ori, utilitatile au fost suportate integral de catre noi.
  • Pentru ca utilitatile (presiunea apei, gazului, capacitatea canalizarii), dimensionate pentru zona de case familiale, in conditiile aparitiei imobilelor de locuinte colective, incep sa fie insuficiente tocmai pentru cei care le-au finantat (adica proprietarii de case);
  • Pentru ca strazile din zona, de regula inguste, cu carosabil de cel mult 6m, devin sufocate de trafic si de masini parcate; cresc emisiile de gaze si zgomotul, iar gradinile se transforma in constructii si parcari, adica in betoane;
  • Pentru ca arhitectura cartierului devine cel putin ciudata, cu blocuri in regim de S/D+P+2…5…nE+M, presarate printre casele noastre de regula P, P+M sau P+1E;
  • Pentru ca intimitatea in propria curte dispare cu totul: zeci de ferestre, de la etaje, privesc in curtea ta ca din loja de teatru la scena;
  • Pentru ca de cele mai multe ori, imobilele de locuinte colective, prin inaltimea lor, iau soarele si lumina caselor familiale invecinate;
  • Pentru ca acolo unde au aparut blocuri intre case, cu toate studiile geotehnice din dosarul autorizatiei de construire, casele familiale vecine au inceput sa fie afectate, prin crapaturi in pereti, dislocari de ziduri;
  • Pentru ca imediata vecinatate a locuintelor colective duce la scaderea valorii caselor familiale cu cel putin 25-30%, potrivit unor experti imobiliari consultati;
  • Pentru ca atunci cand sesizam nelegalitatile aprobate chiar de Directia de Urbanism primim raspunsuri de genul: „Lasa doamna legea, ca legea este ceva informativ”!

Nu consideram ca este un privilegiu sa locuiesti la casa, este doar un mod de viata; asa cum am mai spus, cca 29% din locuitorii Timisoarei stau la casa. Cele mai multe case sunt doar case, nu vile si au fost construite cu eforturi considerabile: cu credite, cu economii dureroase, cu multa munca, uneori prin eforturile mai multor generatii. Nu este un privilegiu sa ai in fata casei un drum care te ineaca ba in noroaie, ba in praf si sa beneficiezi de utilitatile elementare, cum sunt apa si canalizarea, doar atunci cand ai posibilitati financiare sa suporti integral realizarea retelelor stradale.

Sunt si avantaje, desigur: putina curte, putina verdeata, mai multa liniste, posibilitatea de a hotari singur ce investitii sa faci in casa ta si cand si nu in ultimul rand, farmecul vietii in aceste cartiere.

Interventiile brutale facute de Primaria Timisoara, prin Directia de Urbanism si prin fostul Consiliu Local ( a se vedea HCL 140/207 si HCL 300/2008, hotarari care dau „liber” construirii de blocuri intre case, planuri de urbanism care de multe ori nu respecta legislatia in vigoare, legislatie referitoare la urbanism si amenajarea teritoriului, dar care se aproba, autorizatii de urbanism emise cu incalcarea legii), scad insa considerabil calitatea locuirii in cartierele de case si in consecinta, chiar calitatea vietii noastre.

La o sedinta a Consiliului Local Timisoara, mai exact in 22.04.2008, cand se discuta proiectul de HCL 300/2008, arhitectul sef al orasului afirma: „tin sa va spun ca in asa fel este formulata aceasta hotarare din punct de vedere tehnic si anexele ei sunt calibrate de asa natura incat sa nu se aduca prejudicii majore (vecinilor)”. In baza cărei legi poate însă arhitectul sef al unui oraş să aducă prejudicii de orice fel (chiar minore), proprietarilor de case din oraşul respectiv? Şi pe baza cărei legi a apreciat arhitectul sef că prejudiciile nu sunt majore? Pentru noi, ele sunt foarte grave.

Nu suntem absurzi, Timisoara nu poate „incremeni” in timp si nici nu ne opunem conceptului de densificare; credem insa ca trebuie promovata o dezvoltare urbana controlata si mai ales durabila, care sa tina cont de interesele tuturor, deci si ale proprietarilor de case, nu numai de interesele unor dezvoltatori imobiliari, carora constructia de blocuri intre case, cu utilitati „de-a gata” si platite de proprietarii de case, le aduce profituri frumoase, fara a conta ca se prejudiciaza vecinii si se distruge arhitectura cartierului.

Este vorba aici de respectul pentru semeni, pentru vecini, pentru proprietatea acestora si mai ales pentru lege!

Iata de ce ne-am grupat in Asociatia Proprietarilor din Zone Rezidentiale, iata de ce am decis sa ne implicam in apararea modului nostru de viata, dar si a orasului in acelasi timp, pentru noi si copii nostri!

Un obiectiv important este sa ne ajutam unii pe altii, ca sa ne putem pastra calitatea locuirii; in acest fel ajutam si orasul, sa ramana un oras european si pentru generatiile viitoare.

Oricine are probleme similare, oricine crede ca avem putina dreptate, oricine crede ca ne poate da un ajutor, un sfat sau doar o parere (chiar si nefavorabila noua), este binevenit sa intre pe pagina WEB, sa scrie pe forumul nostru, sa ne contacteze, sa se inscrie in asociatie.

Cu respect si speranta, Rodica Militaru,
presedinta
Asociatiei Proprietarilor din Zone Rezidentiale

Entry filed under: 1. Ce ne doare, Despre APZR.

STATUTUL ASOCIAŢIEI PROPRIETARILOR DIN ZONELE REZIDENŢIALE Ce reprosam


Categorii

Feed-uri


%d blogeri au apreciat: